bakelsehornan

Senaste inläggen

Av bakelsehornan - 29 oktober 2010 06:32

 Kundernas önskemål och behov inom den branschen som jag har valt är att de vill ha en bra stund på ett café med god kvalite på fikat och det är det som jag ska uppnå för att kunderna ska bli nöjda. Jag kommer att få till mig kunder genom att använda mig av massmarknadsföring eftersom att jag vill nå ut till många kunder på ett smart sätt genom att då använda mig av planscher samt tidningsreklam i lokaltidningen för att kunderna ska uppmärksamma mitt företag.


Konkurrenternas svaghet är då att jag kommer med en ny ide som ska underlätta för kundernas bästa och eftersom att jag då riktar in mig mot de laktosintoleranta så finns chansen till att de andra konkurrerande företagen förlorar några kunder.

 Konkurrenternas styrkor är då fortfarande att de kan få in mer inkomst eftersom majoriteten av samhället inte har något problem med laktos utan bara en liten skala.


SWOT:
Styrkor: Styrkorna inom företaget med ett café för laktosintoleranta är att det blir lättare för dessa människor att kunna fika utan att tänka på vad det är för ingredienser som man äter eller behöva ta till extra medicin för en fika. Alltså är en styrka inom företaget att de laktosintoleranta får det lättare med mer valmöjlighet till ett hyfsat billigt pris.

Svaghet: Svagheterna inom företaget då är att det finns många konkurrenter inom café branschen och därför krävs det mycket för att man ska lyckas inom företaget och mycket bra marknadsföring för just mitt café. Konkurrenterna har en större möljighet till att få kunder eftersom att de inte riktar in sig på en speciell kundsort men jag anser ändå att våran idé är bättre eftersom att vi hjälper de laktosintolleranta.

 Mina hot är mina konkurrenter som har möjligheten till att tjäna in mer pengar än mitt café eftersom att det inte har riktat in sig mot en speciellmålgrupp utan har det för alla.För att lösa hoten så måste jag göra bra marknadsförin för just mitt café efterom att jag måste kunna få in kunder för att sedan kunna tjäna på mitt företag.

 :Möljigheter: Mina möjligheter är då att jag kan göra allt för mina kunder för att göra så att de blir trogna kunder genom att ha en bra service osv. eftersom att om en kund tycker att mitt café är bra så kan det spridas vidare till vänner som sedan provar på och det tjänar jag på.

Av bakelsehornan - 12 oktober 2010 13:18

Prissättning:


Kaffe liten: 15
Kaffe stor: 20
Latte: 18
cappuccino: 18
Espresso: 14
Te: 15

Bulle/muffins = 11

Salladstallrik m. bröd samt dressing:  55
Mackor med tillbehör: 35
Varm macka m. dryck:  45

Av bakelsehornan - 12 oktober 2010 12:54

Resultatkostnad:
Intäkt: 848 086,4 kr

Kostnad: 114 651

Resultat:  733 435,4 

= Vinst


Uträkning:

Jag har gjort så att jag har beräknat vilket pris som ska sättas genom att jämföra vad andra företag har för priser samt att jag då har räknat bort momsen för att få fram vad det kostar utan moms för att underlätta beräkningen till Budgeten men jag har även med egna kalkyler räknat ut vad det ska vara för pris.

Det som då är antecknat inom paranteser är det som är utan moms och slutsumman är i slutet. Jag har för att få fram slutsumman multiplicerat så mycket som jag tror att jag kommer sälja under en dag med kostnaden för produkten.


Kaffe liten: 15 ( 15*0,25= 3= 15- 3=( 12 * 30= 360)

Kaffe stor: 20 ( 20*0,2= 4 = 20-4 = 16*40 = 640)

Latte:  18 ( 18*0,2=3,6 = 18- 3,6=14,4* 25= 360)
cappuccino: 18 ( |---------------------| = (14,4* 20= 288)
Espresso:  14 ( 14*0,2= 2,8= 14-2,8= 11,2 * 17= 190,4)
Te:  15( =15*0,2= 15-3  =12* 25 = 300)
Salladstallrik m. bröd samt dressing:  55( 55*0,2= 11= 55- 11=44* 15 = 660)
Mackor med tillbehör: 35 ( 35*0,2= 7 = 35-7= 28* 10= 280)
Varm macka m. dryck:  45 ( 45*0.2= 9 = 45-9=36* 15 = 540)
Bulle/muffins = 11 ( 11*0,2=2,2= 11-2,2= 8,8*30=264)

 

 Uträkning för drickorna:2138,4 *8= 171 07*4= 68 428,8*8=457 430,4 

Uträkning för bullar/ muffins: 264*7=1848*4=7392*8=59 136 

uträkning för mackorna/ salladerna: 1480*7= 10 360*4= 41 440*8=331  520 

 Inkomst= 457 430,4 + 59 136+ 331 520= 848 086,4 kr

Här har jag nu multiplicerat intäkten som jag har gissat på att jag får per dag multiplicerat med en vecka, sedan multiplicerar jag den summan med 4 eftersom att det är fyra veckor i en månad och sedan multiplicerar jag den summan med 8 eftersom att budgeten ska hålla i åtta månader.


Av bakelsehornan - 12 oktober 2010 11:43

Resurser som behövs till mitt företag:

Det som är inom ( ) är de kostnader som blir per månad. Jag har tagit kostnaden för mina resurser / med antal år som jag har beräknat att de håller och sedan multiplicerat med 8 eftersom att det är under åtta månader som vi ska beräkna en budget.


Bakmaskin
: 2st då blir kostanden 2060kr (/36 = 57,2*8 = 457kr)

Tillbehör
: Muffinsplåtar: 3 st 175*3 kostnaden 525kr (/24= 21*8= 175 , bunkar 250/set (250/12= 20*8= 166), slevar osv. ca: 400kr (400/24= 16*8= 133)
stekpanna  kastruller 6500/set (6500/36=180 *8= 1444, elvisp ca: 800kr ( 800/ 24= 33*8 = 266kr), mölkskummare: 300kr (300/24= 12,5*8= 100) ,matberedare: 5000kr (5000/48= 104 * 8= 833)

Kaffemaskin:
ca: 6000kr för espressomaskin sam (6000/ 24= 250 * 8 = 2000),t 300 för en vanlig kaffebryggare(300/ 36= 8,4 * 8= 66)

Kök:
Mikro: 3000kr (3000/60=50 * 8= 400), Ugn: 7500 (7500/ 120= 62,5, spishäll: 5000 (5000/120= 41,6 * 8= 332, Diskmaskin 5300kr (5300/ 60 = 88,3 * 8= 706)

Inredning:
skålar, glas, brickor osv. ca 5000kr (5000/36= 138 = 1111, Stolar och bord 600kr * 30 =18 000 ( 18 000/ 48= 375* 8 = 3000)

Lön:
16 000 * 4 = 64 000
Diskare
bagare
kassörska
servitör

Ingredienser:
kaffe 79kr/påse, Te olika sorter ca: 1000kr, samtliga ingredienser : 1000 = 22 400 för 8 månader.

Lokal med tillgång till större kök
: ca: 500 000 kr/ 50 ( 500 000 / 240 = 2083 * 8 = 16 666

Kassaapparat
: ca 6000kr ( 6000/ 120 = 50*8 = 400

Slutsumma: 33 914kr + 18 000 =  529 014

Kostnad: 114 651 kr

Eftersom att jag nu har skapat ett café som företag så behövs det lite mer för att det ska kunna fungera eftersom att vi själva ska tillverka det som sedan ska säljas till kunderna. Det som vi behöver då som kanske inte andra företag behöver är en lokal med tillgång till ett kök där vi kan vara samt en stor yta att kunna röra oss på och det kan ge resultat i att det blir dyrare med lokalen. Sedan tillkommer det kostnader för inredningen som inkluderar bord, stolar, bänkar, köksredskap, lampor osv. allt som behövs inne för att kunna driva ett café. Detta räknar jag med kan få en högre kostnad eftersom att det är dyrt med inredning och eftersom att det är ett kafé som ska drivas så vill man oftast ha en snyggare inredning så kunderna vill komma tillbaka istället för t.ex träbänkar eftersom att det inte är lika inbjudande som t.ex en soffa är.



Jag har kollat upp vad de olika resurserna som jag behöver kostar på ett ungefär och har nu fått fram en ungefärlig summa för de som jag har hittat. Jag valde att använda mig av två bakmaskiner (1030 styck) eftersom att det är ett café och man vill då t.ex ha olika sorters bröd.  Jag kollade upp vad lite baktillbehör kostar på ett ungefär och då har jag beräknat in de som man kommer använda sig av. Alla dessa summorna är på ett ungefär och kan höjas.

Av bakelsehornan - 5 oktober 2010 14:42

Affärsidé

"För dig som vill ha det lite godare, lite bättre"


Denna affärsidén går ut på att göra det lite lättare för de männsikor som är laktosintolleranta att kunna njuta av en vanlig fika som de som inte är laktosintolleranta. De som är laktosintolleranta har det svårare att t.ex kunna kliva in på ett café och hitta något som är laktosfritt så därför ska det nu bli ett café som riktar in sig mot de laktosintolleranta men som samtidigt ska fungera som ett vanligt café för resten av kunderna. Det är oftast vanligt att laktosfria ingredienser är dyrare så därför ska inte våra kostnade gå upp för det utan vi ska hålla ett bra pris för bra kvalite och smak. 


Kundbehov?
Kundbehovet med denna idén är att kunden ska kunna få det lättare att hitta laktosfria produkter till samma pris som om det hade vart ett helt vanligt café.  Även om detta cafét riktar in sig på laktosfria produkter så hindrar inte det att andra som tål laktos inte kan komma utan det kommer finnas ett sortiment för de som vill ha laktos med. Kundbehovet är då att man ska kunna komma in och ta en lugn stund med en god fika.


Produkt, vad är det vi säljer?
Vi säljer bakelser samt ett litet sortiment mat som ska vara laktosfria för de laktosintolerantas fördel eftersom att det t.ex  är svårt att hitta laktosfria bakelser på ett vanligt café.


Målgrupp, till vem säljer vi?
Vi säljer till de kunder som gillar att fika men mestadels så riktar vi in oss till de laktosintolleranta. 


Vilka resurser krävs?
Eftersom att det blir ett helt nytt café så kommer vi behöva resurser så som.

  • Vi kommer behöva en lokal med tillgång till ett kök där vi kan tillverka våra egna bakverk samt måltider.
  • Bagare
  • kökspersonal
  • Kassapersonal
  • Material (bakmaskiner, baktillbehör som formar, slevar, vispar , stekpannor osv.)
  • Ingredienser
  • Porslin
  • Inredning

Vad kan vi som andra inte kan?

Det som vårt café kan som inte de andra kan är att erbjuda kunderna laktosfria produkter till samma pris som om det hade vart vanliga produkter. Vi kommer att ha en bra service och det kommer alltid vara färska varor som serveras och inget gammalt.  Vi kommer göra så att kunderna kommer tillbaka till oss genom att servera goda och bra saker samt att vi kommer ha ett rabatt kort där man kan få rabatter om man är en kund som återkommer ofta.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards